Doppie de Schildpad

Doppie de Schildpad

….. hoe maak je van afval een kunstwerk …..

Hallo, mijn naam is Kai. Ik ben bijna 10 jaar. Ik houd van gamen, mountainbiken, lego, schilderen en ik lees veel Donald Duck!

Op deze pagina leer ik jou hoe jij kunst kunt maken van AFVAL.

Dit is mijn recycle kunstwerk: Doppie de Schildpad. Ik heb hem, samen met mijn moeder, gemaakt van plastic afval, oude kranten, doppen en restjes verf uit de schuur. Recycle betekent ‘opnieuw gebruiken’.

Doppie heeft de eerste prijs gewonnen in de duurzaamheids wedstrijd van SDG Nederland. Doppie mag nu in het Museon in Den Haag staan, bij de expositie ‘One Planet’.

Doe je ook mee? Bouw een kunstwerk van jouw afval en maak de wereld een beetje leuker! Schildpadje voor schildpadje. Hieronder laat ik jullie zien hoe wij Doppie gemaakt heb. Zodat jij thuis ook een schildpadje kunt maken.

Waarom maakte ik een afval kunstwerk?

Op school keken wij met de klas een aantal filmpjes over de plastic soep en nog meer dingen die niet goed zijn voor de natuur. Ik zag vissen die in een groot net gevangen werden en dieren met plastic afval in hun buik of om hun nek.

Ik werd er een beetje boos van en ook verdrietig. Mijn moeder wilde mij laten zien dat er ook veel dingen juist goed gaan in de wereld. Op televisie zien wij meestal de stomme dingen. Of dat de natuur in gevaar is. Maar dat is niet eerlijk. Er is meer dan alleen dat!

Wij gingen samen op zoek naar mensen die goede dingen doen. Wij kwamen er echt heel veel tegen. Wat wordt er al hard gewerkt aan een betere wereld! Schone energie, afbreekbaar plastic. Liever zijn voor dieren. Natuurlijke schoonmaakmiddelen en verf.

Wauw!

Wij werden er allebei blij van. Toen zagen wij kunstenaars die afval gebruikten om hele mooie kunst te maken. Jaaaaa …..daar konden wij wel wat mee …..

Hoe kun jij een Doppie maken?

Ik leg hier uit, hoe jij thuis, zelf, ook een knutsel of kunstwerk kunt maken van afval. Dit afval komt uit jouw eigen keuken en schuur. En misschien kun je het wel met de hele klas doen!

Ik laat zien hoe je een schildpadje maakt, maar je kunt alles maken wat je wilt! Een dolfijn, een zeehond, een robot of zelfs een vet abstract kunstwerk. Je mag alles verzinnen en gebruiken, zolang het maar veilig is. Schoon, droog en vooral niet giftig.

Overleg ALTIJD met papa, mama, meester of juf. Beter is het om samen te werken en ook extra gezellig!

Wat heb je nodig voor een Doppie?

  • schoon en droog plastic afval, zachte kartonnen verpakkingen, dopjes, oude kranten
  • verf resten, oude muurverf, vraag eens rond wie nog iets heeft?
  • plakband of tape, schaar, kwast
  • papier-maché ‘lijm’ van maïzena gemaakt ( recept volgt onderaan)
  • vraag je ouders, meester/juf of zij hele sterke lijm hebben voor de dopjes
  • oude dozen van stevig karton om mallen te maken voor de poten en staart

stap 1 – Materiaal verzamelen

Ga op zoek in de kastjes, plastic afvalbak, schuur, bij opa en oma, op school. Schoon en droog zacht plastic en karton. Verpakkingen. Bijvoorbeeld oude kranten, lege chips zakken, snoep zakjes, kartonnen doosjes van koek, rijst, de zak van het brood, de appels.

Je gaat het straks in elkaar proppen, dus het moet wel zacht zijn.

Stap 2 – Ballen maken

Prop je materiaal bij elkaar en vorm ballen met plakband. Ze hoeven niet perfect rond hoor. Voor een grote Schildpad maak je grote ballen, voor een baby Doppie heb je meerdere kleine of 1 middelgroot propje nodig. Kies zelf hoe groot je gaat werken.

stap 3 – Maak de grove schildpad vorm

Plak de ballen aan elkaar vast tot je een grove vorm krijgt van een schildpad lijf. Als je steeds meer ballen aan elkaar plakt, krijg je vanzelf een groot lijf. Kijk even op internet als je twijfelt over de vorm of geef jezelf de vrijheid om het zelf te verzinnen. Plezier en ontdekkend leren zijn belangrijker dat of het wel op een echte schildpad lijkt!

Heb je een grove vorm? Knip uit het harde karton 4 zwempoten en een punt staart. Plak deze vast aan het lijf.

Maak de kop vast door een oude stok in een grote bol afval te steken en de andere kant van de stok in het lijf.

Het is nog best wiebelig allemaal.

stap 4 – Papier-maché

Zo nu heb je een heel raar ding van plastic en heel veel tape. Gaat dit wel goed komen?

Ja natuurlijk!

Wij maken altijd papier-maché lijm van maïzena. Dat is maiszetmeel. Kun je gewoon eten, is niet giftig en kun je dus lekker met je blote handen werken.

Maizena lijm: twee tot vier eetlepels maïzena mengen met halve liter water. Zacht verwarmen in een steelpan. Blijf roeren. Het wordt dikker en dikker. Tot je een lekkere lijm dikte hebt. Af laten koelen. Tadaaaa ….maïzena lijm.

Scheur van je oude kranten allemaal stroken papier. Smeer deze in met de maïzena lijm. Dit heet papier-maché.

Ga nu het lijf en de poten van karton helemaal bedekken met kranten stroken. Het wordt heel plakkerig. De kranten worden zo gelijmd op de de ballen.

Je moet heel veel laagjes over elkaar maken. Laat na een paar lagen jouw schildpad een paar dagen drogen. En ga dan weer verder met laagjes over elkaar heen maken. Weer paar dagen drogen en weer wat laagjes. Je hebt genoeg als de kranten laag aanvoelt als super hard karton! Als je het niet meer kunt indrukken. BUNKER HARD.

stap 5 – Schilderen van Doppie

Nu heb je een heel hard lijf van kranten.

Je hebt verf nodig om Doppie er uit te laten zien als een schildpad. Heb je zelf geen verf? Zoek in de schuur naar resten muurverf. Misschien ken je nog wel iemand die verf heeft staan en niet meer gebruikt. Vraag eens rond. Mensen vinden het vaak leuk om te kunnen helpen.

Schilder het lijf van je schildpad in de kleur die jij hebt. Maak een paar lieve ogen. Laat alles goed drogen.

Als de verf droog is kun je het schild versieren met plastic doppen of ander afval wat je kunt gebruiken. Voor het vastmaken van de dopjes heb je wel een sterke lijm nodig.

Stap 6 – Jouw schildpad is klaar!

Oh wat zijn ze ontzettend super vet leuk geworden! Dit is onze Doppie en zijn baby Doppies.

Hoe zijn die van jou geworden? Ik zou ze graag willen zien hoor.

Laten wij de wereld wat kleur en gezelligheid geven. Door onze kunst en onze glimlachen.

Dag Allemaal!

Dank jullie wel voor het lezen over Doppie, ik hoop dat jullie lekker gaan knutselen en vanaf nu afval gebruiken om de wereld mooier te maken!

En stuur mij vooral foto’s, daar wordt ik blij van. En Doppie ook.

Stuur mij berichtje: Klik hier

Groet uit Bakkum,

van Kai