Gebruiksaanwijzing Wilde Inkt

Gebruiksaanwijzing Wilde Inkt

‘ goed schudden voor gebruik

  • natuurlijk materiaal
  • waarschuwing
  • bewaaradvies & conserveren
  • kleurvastheid
  • leuke tips

Natuurlijke inkt is gemaakt van plantaardige materialen. Puur natuur in een flesje. Deze inkt werkt dan ook volkomen anders dan de inkt uit een fabriek. Als je de inkt voor het eerst gebruikt raad ik je aan om wat testjes te gaan maken om je kleuren palet te onderzoeken. De inkt ondergaat nog een reactie proces met de zuurtegraad van de ondergrond die je gebruikt, oxidatieproces met zuurstof uit de lucht en de mate van UV licht in je huis, atelier. Wij zijn gewend van reguliere aquarelverf dat de kleuren lichter opdrogen. Natuur inkt werkt anders. In eerste instantie zal de inkt op papier waterig en licht lijken. Als het droog is, zullen de kleuren verdiepen en intens worden. Het droogt dus donkerder op! Heb geduld. Ontdek.

Meekrap op mijn Fabriano aquarel papier droogt prachtig warm oranje op. Op papier van een ander merk, kwaliteit en materiaal zal Meekrap andere toonwaarden oranje geven. Een heerlijk spel van licht, kleurstoffen en materialen dus.

Waarschuwing. Ook al is de inkt 100 % gifvrij, het is absoluut niet geschikt voor consumptie. Blijf zorgvuldig in de buurt van kinderen en dieren.

De inkt is bewerkt met onder andere baking soda, potas, citroenzuur, ijzeroxide en aluin.

Bewaaradvies: Bewaar de inkt donker, koel en droog. De inkt zit in bruine flesjes. Ik heb hele kruidnagel gebruikt als conserveermiddel. De kruidnagel kun je gewoon in het flesje laten zitten. Arabische gom zorgt voor een fijne flow op papier. Bij sommige inkten is ook Tijmolie en Wintergreen olie gebruikt. De inkt is dus prima houdbaar!

Mocht er onverhoeds toch een vachtje op je inkt groeien ( en oh…dat gaat vast een keer gebeuren..hahaha), deze kun je er gewoon vanaf scheppen. Vervang de kruidnagel door een nieuwe. De kwaliteit van de inkt, kleurwaarden blijven oké. Eenmaal gebruikt op papier zal de inkt niet schimmelen.

Hang je werkstukken niet in direct zonlicht. Je kunt een UV spray gebruiken. Ik gebruik zelf geen UV spray maar een natuurlijk fixatief op caseïne basis van Spectrafix.

Kleurvastheid: Alle verf planten die ik gebruikt heb staan bekend om hun kleurende eigenschappen. Maar zoals alles in de natuur, niets is vast. De natuurlijke ritmes van creëren en verval zijn overal om ons heen. De ene kleur zal maanden mooi blijven en de andere zal veranderen in toonwaarden. De kleuren kunnen iets verzachten, vervagen of compleet veranderen. Maar het hoeft niet! Ik heb werken hangen die al 2 jaar oud zijn en nog steeds prachtig helder van kleur.

Ik beschouw dit onvoorspelbare als een groot kado van de natuurlijke inkten. Je werkstukken zullen transformeren en nieuwe uiterlijken kunnen krijgen. Je maakt iets en na maanden, jaren zie je het een andere kleur krijgen. Een verdieping in kunstbeleving. Je maakt NU, geniet NU en laat los. Schouw, ontdek. Voel de waarde hiervan.

Hibiscus TOVERBAL: voor diegene die Hibiscus inkt hebben, deze inkt ondergaat de grootste veranderingen. Het start als puur rood en eindigt in grijs-blauw, groen en zelfs prachtige zandkleuren.

Leuke Tips!

Tip 1: Maak op goede kwaliteit aquarelpapier, met een dik penseel, een natte vlek met puur water. Niet te dicht bij de randen. Met je druppelaar kun je inkt uit je flesje in deze watervlek laten vallen. Geen penseel. Alleen druppelen. Gebruik een paar kleurtjes en ontdek eens wat het gaat doen met elkaar. Laat resultaat los. Geef je eens over aan het water. Laat het zijn eigen weg maar zoeken. Liggend laten drogen.

Tip 2: Heb je vaatwasser zout? Broxo? Leg eens wat grove zoutkristallen in kleine poeltjes van je inkt op papier. De kristallen zullen uit elkaar vallen en zich door de inkt verspreiden over je werk. Volledig laten opdrogen. Geduld. Het zal lijken of er kristallen – edelsteenjes in je werk zijn gegroeid.

Tip 3: Met wat guargom kun je inkt verdikken. Voeg steeds kleine beetjes toe en wacht echt 10 minuten voor testen. De guar heeft tijd nodig om op te zwellen. Niet dik genoeg …voeg weer wat toe. Met deze verdikte inkt kun je linoprints maken en stempelen. Block printen. Geen guargom? Wat maïzena of rijstmeel tot een mini papje roeren. Werkt ook.

Tip 4: Snijd met een mesje een punt aan een takje uit de tuin. Je eigen tekenpen! Maak met de inkt een Blind Contour van een tuin of kamerplant. Of van je man als hij tv zit te kijken …of van je theekopje …of je telefoon. Simplicity rules. Leer kijken.

Tip 5: Bij de hobbyzaak kun je lege inktpennen kopen met een reservoir. Er zit een kwastje aan. Wordt ook gebruikt met buiten schilderen met aquarelverf. Dit reservoir vul je met natuurlijke inkt, hup met je schetsboek in je rugtas en mee te bos in. Zoek een leuke Sit Spot en maak een Blind Contour van iets heeeeel dichtbij. Plantje, bloemetje, takje, beestje. Observeer. Enjoy.

Terug naar Wilde Inkt. Klik hier.